Monday, 26 March 2012

Resipi Sihat : Ikan Tandoori

Assalamualaikum. Hari ni nak berkongsi satu resipi yang sihat dan mudah sesuai untuk pelajar yang mungkin takde masa sangat nak masak. Membuka segmen kongsi resipi sihat di blog ini saya ingin mengajar cara untuk memasak Ikan Tandoori. Biasanya kita dengar ayam je kan masak tandoori kali ni kita buat ikan tandoori pulak. Jom kita belajar cara-cara membuatnya!!


IKAN TANDOORI
Hidangan untuk 5 orang 



Bahan-bahan
350 g (2 ekor sederhana) ikan bawal hitam  (boleh juga menggunakan ikan lain. Cth : Tenggiri dsb.)
75 ml (1/2 cawan) yogurt rendah lemak
10 g (1 biji) limau nipis, diambil jusnya
10 g (1 biji) bawang merah*
25 g (2 sm) halia*
10 g (4 ulas) bawang putih*
5 g (2 sudu makan) serbuk cili*
10 g (1 sudu teh) serbuk kunyit*
1 g (1/4 sudu teh) serbuk kulit kayu manis*
2 biji buah pelaga *
2.5 g (1/2 sudu teh) garam
-yang bertanda * hendaklah dikisar bersama ½ cawan air

Cara memasak
1. Gaulkan ikan bersama bahan kisar, yogurt dan jus limau nipis serta garam.
2. Perap ikan selama 1 jam.
3. Panggang ikan di dalam ketuhar sehingga masak. (kepanasan tinggi selama 4-5 minit bagi setiap sisi)
4. Boleh dihias dengan hirisan bawang merah dan limau nipis.

KANDUNGAN NUTRISI BAGI SETIAP HIDANGAN :
Kalori           : 58 kcal
Lemak          : 0.9 g
Protein          : 8.9 g
Kalsium         : 48 mg
Kolesterol     :  22 mg
Zat Besi        : 0.8 mg

Haa mudah je kan..  Apa lagi cuba la masak kat rumah sewa masing2.. Sapa yang duduk kolej tu err.. tunggu la balik kampung halaman yee. Selamat mencuba!!

Sumber menu : nutriweb.org.my
Sumber imej   : flickr

0 comments:

Post a Comment